Filling in a modest skyline

What would otherwise be the rear, on the south, instead projects its own grandeur as it fronts on the lawns of the community center and public library. The blank brick wall on the right is the side of the old Masonic temple. 

Fitting the new Orpheum into an essentially triangular site made for an interesting design challenge. Fitting into an existing downtown look and scale of size was another. And optimizing return on investment and budget was a third.

The footprint led to an interesting solution as well as an emerging new skyline.

The developer’s results look like two parallel buildings when seen from the west, as well as a long backdrop for the existing downtown when seen from the east.

And this is before the landscaping kicks in.

From the front, facing north, varied textures suggest narrower side-by-side buildings rather than a single monolith. I find it rather busy, but maybe that was the intention.

 

From the bank drive-thru, two new buildings seem to be rising. The existing city hall sits to the right, and then the new district courthouse. 

 

Another look from the bank drive-thru.

 

Sitting back a block from Central Avenue, the new Orpheum adds depth to an urban view.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.